Digitala etikettpressen Gallus One: ”Byggd för att gå 24/7”

PUBLICERAD: 17 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Gallus One – för att möta det växande behovet av etiketter på rulle

Vi intervjuar Rickard Rafstedt, produktansvarig på Heidelberg Sverige, om den nya digitala etikettpressen Gallus One:
– Det som imponerar på mig är att den är byggd för att gå 24/7, säger han och ger hintar om att fler nyheter är på lut.

Gallus och Heidelberg har presenterat sin första helt digitala etikettpress – Gallus One – för att möta det växande behovet av etiketter på rulle. Något Packnorth tidigare har berättat om.

Rickard Rafstedt, account manager på Heidelberg Sverige. Foto: Pressbild

Enligt Gallus är det nya maskinsläppet ett banbrytande tillägg till företagets traditionella konventionella och hybrida tryckpressar. Gallus One är tillverkarens första helt digitala etikettpress och har utvecklats särskilt för att ge användaren låga produktionskostnader.

Byggd med beprövad teknik

Digitalpressen har tagits fram med en konkurrenskraftig total ägandekostnad (TCO) – en låg tröskel för att kunna producera kostnadseffektiva digitala etiketter med hög automation, molnbaserad teknik och integrering till produktionsflödet Prinect.

– Det är ett helt nytt koncept som bygger på befintlig beprövad teknik i Gallus Labelfire och Labelmaster. Det som imponerar på mig är att den är byggd för att gå 24/7, det är en riktig produktionsmaskin, säger Rickard Rafstedt, account manager på Heidelberg Sverige, som säljer Gallus One i Sverige.

70 meter i minuten

Det handlar om en 340 millimeter bred rulle till rulle-maskin med uv-inkjetteknik som är utrustad med CMYK samt en ny vit färg med 85 procents opacitet som tillval. Digitalpressen kan skriva ut upp till 70 meter i minuten, även med vitt. Pressen erbjuder variabeldata med 1200 x 1200 dpi som högsta upplösning. Den är också utrustad med en inlinekamera som mäter hela bredden på rullen för att säkerställa register, färg och kvalitet samt för att automatisera delar av arbetsflödet.

 

Nya kundgrupper i sikte

Enligt Gallus passar den nya digitalpressen i verksamheter som ett komplement till befintliga analoga Gallus-pressar, för offsettryckare eller helt fristående för de som vill ta steget in på digital etikettproduktion. En maskin som dessutom är helt klimatneutral.

– Med den här maskinen går Gallus in i ett lägre segment, använder teknologin från det högre segmentet och gör det tillgängligt för kunder som inte haft möjlighet att göra en så stor investering. Det innebär att vi får nya kundgrupper som vi inte har haft kontakt med tidigare, allt ifrån fåmansföretag och uppåt, säger Rickard Rafstedt.

Fler nyheter väntar

Gallus One, tillsammans med all programvara och hårdvara, går redan nu att förbeställa och ska enligt planen kunna levereras efter årsskiftet. Gallus och Heidelbergs digitala etikettresa slutar dock inte här.

– Vi har fått hintar från Gallus att de vill satsa stort på digitaltryck. Inför Labelexpo nästa år lovar de att presentera fler nyheter, säger Rickard Rafstedt.

Läs vidare

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Intryck från Absolut Flexo Future- flexobranschen lever och mår bra

Att flexobranschen lever och mår bra måste vara huvudslutsatsen på heldagsarrangemanget som danska Flexo Forum och Sweflex hade satt ihop under namnet Absolute Flexo Future.
Publik

Senaste nytt

Nya EU-regler för att minska, återanvända och återvinna förpackningar

I onsdags antog Europaparlamentet nya regler som ska göra förpackningar hållbarare och minska förpackningsavfallet i EU. Så här sammanfattar Europaparlamentet det man kom fram till.
markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplashx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

Treform testar havsplast med perfekt resultat

Treform i Landskrona sjösätter ett nytt projekt och testar "havsplast".
beach

Great Earth först på marknaden med fiberbaserad förslutning från BOC

Nu kommersialiseras Blue Ocean Closures intressanta skruvförslutningar baserade på fiber. Sverigebaserade Great Earth är första kund.
GEBOC-product1-1024x683-1000x1400x