Materialinnovationer hos Stora Enso

PUBLICERAD: 10 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Sandra Bogren och Elisabeth Bergvall på divisionen Packaging solutions tog emot besökarna i Stora Ensos monter på Scanpack. Foto: Claes Nordström

I Stora Ensos Scanpack-utställning var det extra fokus på ”framtidens material” – exempelvis två nya träskumsprodukter för att skydd, isolering och stötdämpning åt produkter som ska förpackas.

– Vi vill ge en helhetslösning till kunden. När vi står här i dag så har vi allt från primärförpackningar, transportförpackningar där vi även kan hjälpa kunden att paketera, samt stötdämpning och inreden, säger Sandra Bogren om mässmontern på Scanpack och tillägger att de kan erbjuda hela kedjan, från material och förpackningskonstruktion till automatiserade förpackningslinjer, samt paketeringslösningar.

Nya fibermaterial

De stora nyheterna på mässan var Stora Ensos nya förnybara materialinnovationer.

– Vi fokuserar extra på framtidens material, säger Sandra Bogren och fortsätter:

– Allt vårt material är hundra procent nedbrytbart och återvinningsbart. I alla fall majoriteten.

Två nya träskumsmaterial

Elisabeth Bergvall säger att förutom traditionella typer av kartong och well är det skummaterial av trä, gjutna produkter av träfiber som kompletterar Stora Ensos förpackningssortiment. Det är ytterförpackningar, stötdämpningsmaterial, isolering och förpackningar för direktkontakt med livsmedel. Det går att göra så otroligt mycket av fiber, säger Elisabeth Bergvall.

Foto: Claes Nordström

Stora Ensos två senaste träskumsprodukter, Fibrease och Papira, visades upp i utställningen:

– De är lite olika i hur de beter sig och lämpar sig lite olika inreden, stötdämpningsskydd men också för att isolera mot värme, säger Elisabeth Bergvall och Sandra Bogren fyller i att det är hög efterfrågan på fiberbaserat just nu.

Foto: Claes Nordström

 

Läs vidare

Treform testar havsplast med perfekt resultat

Treform i Landskrona sjösätter ett nytt projekt och testar "havsplast".
beach

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy

Svensk bioplast får amerikanskt certifikat för komposterbarhet

Det kritabaserade bioplastmaterialet Biodolomer från GAIA Biomaterials i Helsingborg har nyligen certifierats för komposterbarhet av BPI i USA. Sedan tidigare hade Biodolomer en liknande europeisk certifiering från TÜV Austria.
GAIAx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Senaste nytt

Nya EU-regler för att minska, återanvända och återvinna förpackningar

I onsdags antog Europaparlamentet nya regler som ska göra förpackningar hållbarare och minska förpackningsavfallet i EU. Så här sammanfattar Europaparlamentet det man kom fram till.
markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplashx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

Treform testar havsplast med perfekt resultat

Treform i Landskrona sjösätter ett nytt projekt och testar "havsplast".
beach

Great Earth först på marknaden med fiberbaserad förslutning från BOC

Nu kommersialiseras Blue Ocean Closures intressanta skruvförslutningar baserade på fiber. Sverigebaserade Great Earth är första kund.
GEBOC-product1-1024x683-1000x1400x