Mer exakt färgmätning av förpackningstryck med video

PUBLICERAD: 21 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
eXact 2 finns nu tillgänglig i tre olika modeller, beroende på användningsområde. Foto: Pressbild

X-Rite och Pantone lanserar nu nya eXact 2, den första spektrofotometern med integrerad video. Tillverkaren kallar detta för nästa generations färgmätning för bland annat förpackningstryck.

I år är det tio år sedan den första generationen eXact presenterades. Sedan dess har den tekniska utvecklingen gått framåt och kundernas krav har ökat. När X-Rite nu lanserar eXact 2 så lovar företaget att den ska kunna mäta dubbelt så snabbt och med en högre exakthet än tidigare modell. Enheten ska hjälpa operatören att strömlinjeforma arbetsflödet, minska avfallet och frigöra kapacitet.

– Det är det mest innovativa färgmätningsinstrumentet på marknaden, säger Cindy Cooperman, vice president global brand sales på X-Rite i samband med ett digitalt lanseringsevent för eXact 2.

Hitta rätt mätområde

Det som är unikt med den nya enheten är att den är utrustad med Mantis patenterade ”video targeting technology”. Med den högupplösta kameran kan operatören enkelt hitta exakt rätt mätområde och kan även se, zooma och spara varje bild för inspektion på enhetens skärm.

Andra nyheter är att enheten har en trådlös dockningsstation, en integrerad skanningsfunktion och att skärmen är 30 procent större än på tidigare modell. Vidare klarar eXact 2 att mäta färger på flexibla material tack vare en funktion som kallas ”Media Flattener” och kan även mäta på substrat där färgen inte hunnit torka.

Dessutom har enheten ett ekosystem av ansluten mjukvara som ska ge operatören en total lösning i en enda handhållen enhet. Det handlar om program så som InkFormulation, ColorCert, PantoneLIVE och den nya molnbaserade plattformen X-Rite Link. Bland funktionerna i nya X-Rite Link kan nämnas att det är möjligt att styra en eller flera enheter från en central plats samt att göra konfigurationer och uppdatera biblioteken.

För alla trycktekniker

En återförsäljare av X-Rites produkter i Sverige är NI Solutions. Thomas Lundgren, produktansvarig på företaget säger att kvalitetskontroll fås oavsett vilken tryckteknik som används, även digitaltryck.

– Den är inte begränsad till någon specifik tryckmetod utan den funkar i alla verksamheter.

eXact 2 finns nu tillgänglig på marknaden i tre olika modeller. Standardmodellen eXact 2 kan mäta färger på substrat som papper, wellpapp och kartong. eXact 2 Xp klarar material så som plast och folie med opak vit. eXact 2 Plus är avsedd för avancerade papper och flexibla filmer, och kan mäta metamerism, opacitet och absolut respektive relativ färgstyrka.

Läs vidare

Intryck från Absolut Flexo Future- flexobranschen lever och mår bra

Att flexobranschen lever och mår bra måste vara huvudslutsatsen på heldagsarrangemanget som danska Flexo Forum och Sweflex hade satt ihop under namnet Absolute Flexo Future.
Publik

Fujifilm visar bland annat sin förstärkta B2-repertoar på Drupa

Tillsammans med mycket av Fujifilms omfattande repertoar kommer ett par nya B2-skrivare att visas i Fujifilms monter på Drupa.
drupa24_fujifilmx

Canon siktar mot förpackning och etiketter

På Drupa blir det tydligt att förpackningar och etiketter är produktområden som Canon nu siktar in sig på.
Drupa_Canonx

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konicax

Senaste nytt

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx