Axfood kartlägger sina förpackningar – återvinningsbart är målet

Axfoods nya databas omfattar cirka 18 000 olika förpackningsmaterial. Foto: Pressbild

Axfood är först ut i dagligvaruhandeln med en databas innehållande 18 000 olika förpackningsmaterial. Syftet är att lägga in en högre växel i övergången till återvinningsbara förpackningar.

– Huruvida en vara är hållbar avgörs inte bara av innehållet utan även av förpackningen. Vi har därför gjort en strategisk investering för att kunna leverera mot såväl egna hållbarhetsmål som ökade krav från lagstiftning och konsumenter, säger Tove Almgren, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods logistik- och inköpsbolag.

Tove Almgren. Foto: Pressbild

Snabba på övergång

Enligt Axfood ska de med hjälp av den omfattande databasen som omfattar cirka 18 000 olika förpackningsmaterial snabba på övergången till återvinningsbara förpackningar av förnybart eller återvunnet material.

Leverantörer delaktiga

I arbetet med att sammanställa databasen har Axfoods samtliga leverantörer av egen märkesvara deltagit i arbetet med att samla in och sammanställa uppgifter om exakt vilka förpackningskomponenter och material som respektive produkt innehåller. Databasen syftar till att underlätta, kartlägga och systematisera data om Axfoods cirka 18 000 förpackningskomponenter.

– Kartläggningen är komplicerad eftersom leverantörskedjan för förpackningar ofta är lång och varje produkt ofta består av fler komponenter, säger Tove Almgren som tagit initiativ till och lett arbetet med databasen.

Axfoods mål är att uteslutande använda återvinningsbara förpackningar av förnybar eller återvunnen råvara senast 2030.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Inspiration: Så stärker du kommunikationen med uppkopplade förpackningar

Uppkopplade förpackningar är en relativt ny kommunikationsform som fått ett stort uppsving. Men hur utnyttjar man tekniken bäst? Och hur håller man varumärket konsekvent? Carl Larsson tar upp do’s and don’ts och ger sex exempel på lyckade uppkopplade förpackningar.

Publicerat av: