Ny forskning: Plastätande enzym förvandlar gamla pet-förpackningar till ny råvara

En forskargrupp i Texas hoppas revolutionera pet-återvinningen med ny metod. Foto: Pixabay

Ett forskarlag i Texas har utvecklat en ny metod för att omvandla gamla pet-förpackningar till ny pet-råvara – på bara 48 timmar.

Den nya metoden, som en grupp forskare vid University of Texas i Austin uppfunnit, går ut på att man låter speciella enzymer äta upp plasten. Och bara efter två dygn ska gammalt PET-material ha omvandlats ny pet-råplast – redo att bli nya förpackningar. Det framgår i ett pressmeddelande.

Lång tid att bryta ner

De viktigaste problemen med plastförpackningar och plastfibrer i textilier är att de oftast är baserade på fossil olja, att de inte återvinns och att det sedan tar hundratals år att bryta ner. Alternativt kan plasten kasseras snabbt genom att bränna den, vilket leder till att stora mängder koldioxid släpps ut. Situationen har skapat enorma berg av förorenad plast i alla möjliga deponier och stora öar med gammal plast som flyter omkring i världshaven.

Artificiell intelligens i metoden

Med den nya innovationen hoppas nu forskarna i Texas att miljarder ton plastavfall ska kunna återvinnas i industriell skala.

Metoden använder artificiell intelligens för att hitta de enzymer som kan bryta ned plast snabbt i rumstemperatur, så processen är inte bara snabb utan också billig samt förbättrar miljön och minskar fossila bränslen.

Nyheten publicerades först i den ansedda brittiska vetenskapliga veckotidskriften Nature.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Inspiration: Så stärker du kommunikationen med uppkopplade förpackningar

Uppkopplade förpackningar är en relativt ny kommunikationsform som fått ett stort uppsving. Men hur utnyttjar man tekniken bäst? Och hur håller man varumärket konsekvent? Carl Larsson tar upp do’s and don’ts och ger sex exempel på lyckade uppkopplade förpackningar.

Publicerat av: