Pris till specialdesignat dryckeslock

Dryckeslocket Liplid vinner förpackningspris. Foto: Pressbild

Svenska företaget UniCup Scandinavia hyllas för sitt biobaserade dryckeslock av gran och tall för on-the-go-marknaden. Locket sätts i bägaren istället för på.

Organisationen WPO (World Packaging Organisation) ger svenska företaget Unicup Scandinavia pris i kategorin Förpackningsmaterial och komponenter för dryckeslocket Liplid. Juryns motivering lyder:

”Liplid är en vinnare eftersom det är ett bättre, säkrare och mer trevligt sätt att dricka på on the go. Locket är dessutom 100 procent återvinningsbart och 100 procent biologiskt nedbrytbart”.

Av gran och tall

Dryckeslocket består av gran och tall. Enligt UniCup Scandinavia förbättrar locket både stabiliteten och dryckesupplevelsen för on-the-go drycker. Locket sätts i bägaren istället för på. En design som gör att 25 procent mindre mängd material används i produktionen. Bakom företaget UniCup Scandinavia står grundarna Lars Bendix och Håkan Löfholm. De har arbetat med utvecklingen av produkter för mat och dryck on-the-go i över 20 år.

– Det är ett fantastiskt erkännande av vårt innovativa och klimatsmarta lock. Ett lock som dessutom gör att kaffet smakar så mycket bättre. Utnämningen visar att världen behöver smarta och funktionella alternativ till alla de dryckeslock av plast som dominerat marknaden, säger Jesper Berthold, vd på UniCup Scandinavia.

Gjorts i samarbete

UniCup Scandinavia är ett licens- och innovationsbolag och har utvecklat Liplid tillsammans med Linköpings universitet och Research Institute of Sweden (RISE).

Organisationen WPO (World Packaging Organisation) består av en jury med 36 experter från lika många länder. Priset till Liplid kommer att delas ut i samband med den stora förpackningsmässan i Milano den 4 maj 2022.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Samverkan kring hållfastlära för morgondagens förpackningar

Det började med att ett femårigt strategiskt samarbetsavtal mellan Tetra Pak och Lunds tekniska högskola (LTH) kom på plats. Nu undersöker de material på mikronivå för att få ökad kunskap om hur olika material reagerar på olika påfrestningar som stötar och temperaturskillnader. Målet – att få fram bättre livsmedelsförpackningar.

Publicerat av: 

Satsar på mätutrustning till innovationscenter

Emballator Innovation Center investerar i mätutrustning för att mäta syrebarriäregenskaper hos olika förpackningsmaterial. Att förbättra hållbarhetstiden på produkter och livsmedel och att bättre kunna hjälpa kunder i val av material är ett fokusområde, enligt innovationschefen Mats Jeppsson.

Publicerat av: 

Flexibla barriärförpackningar hamnar under lupp

Ungefär hälften av dagens konsumentplastförpackningar består av plastfilm,  men bara en tredjedel av det sorterade materialet återvinns hos Svensk Plaståtervinning och FTI. Ett nytt samarbetsprojekt är nu igång för att öka cirkulariteten. På sikt är målet att öka sorteringen i plaståtervinningen med 10 procent.

Publicerat av: 

Namnbyte för dansk branschorganisation

Den danska föreningen GA, Grafisk Arbejdsgiverforening, bytte 2015 namn till Grakom. För att spegla utvecklingen är det nu dags att förnya namnet igen. Organisationen består i dag av åtta branschgemenskaper, däribland EmballageForum och Dansk FlexoForum.

Publicerat av: