Kartongförpackning till lyxpotatis

Tuorekartano väljer en pappersförpackning till premiumprodukten. Foto: Pressbild

Finska potatisproducenten Tuorekartano ratar plasten när lyxpotatisen ska förpackas. Istället satsas det på en kartongförpackning till företagets premiumprodukt.

Oy:s La Ratte är potatisproducentens Tuorekartanos potatis av högsta kvalitet. I valet av förpackning används en lättviktskartong producerad av Metsä Board. Kartongen är enligt tillverkaren idealisk för att skydda potatisen från skador och solljus. Förpackningen ska också bidra till att minska matsvinnet eftersom den är utformad i en mindre storlek.

Förpackningen är tillverkad av lätt MetsäBoard Prime FBB EB-kartong. En kartongprodukt med färska fibrer som lämpar sig för direktkontakt med livsmedel. Kartongen har en dispersionsbeläggning för att stå emot fukt och fett.

–Miljöfrågorna är viktiga för oss och därför förbättrar vi hela tiden vår verksamhet och våra produktionsprocesser för att göra dem mer miljövänliga. Det är därför viktigt att de material vi använder är återvinningsbara och lämpliga för kontakt med livsmedel. Metsä Boards kartong uppfyller våra krav när det gäller miljö liksom utmärkt tryckbarhet, säger Kalle Hurttila, produktionschef på Hurtti-Paino, tillverkaren av La Ratte-förpackningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Samverkan kring hållfastlära för morgondagens förpackningar

Det började med att ett femårigt strategiskt samarbetsavtal mellan Tetra Pak och Lunds tekniska högskola (LTH) kom på plats. Nu undersöker de material på mikronivå för att få ökad kunskap om hur olika material reagerar på olika påfrestningar som stötar och temperaturskillnader. Målet – att få fram bättre livsmedelsförpackningar.

Publicerat av: 

Satsar på mätutrustning till innovationscenter

Emballator Innovation Center investerar i mätutrustning för att mäta syrebarriäregenskaper hos olika förpackningsmaterial. Att förbättra hållbarhetstiden på produkter och livsmedel och att bättre kunna hjälpa kunder i val av material är ett fokusområde, enligt innovationschefen Mats Jeppsson.

Publicerat av: 

Flexibla barriärförpackningar hamnar under lupp

Ungefär hälften av dagens konsumentplastförpackningar består av plastfilm,  men bara en tredjedel av det sorterade materialet återvinns hos Svensk Plaståtervinning och FTI. Ett nytt samarbetsprojekt är nu igång för att öka cirkulariteten. På sikt är målet att öka sorteringen i plaståtervinningen med 10 procent.

Publicerat av: 

Namnbyte för dansk branschorganisation

Den danska föreningen GA, Grafisk Arbejdsgiverforening, bytte 2015 namn till Grakom. För att spegla utvecklingen är det nu dags att förnya namnet igen. Organisationen består i dag av åtta branschgemenskaper, däribland EmballageForum och Dansk FlexoForum.

Publicerat av: