Lanserar förnybart skummaterial av träfiber

Skummaterialet Fibrease ger skydd till temperaturkänsliga varor, enligt Stora Enso. Foto: Pressbild

Stora Enso utmanar plastfolie och polystyrenskum. Företaget har utvecklat en ny produktlinje med återvinningsbara skyddsmaterial för att ge skydd och värmeisolering åt ömtåliga varor i förpackningar.

Två skummaterial utformade för olika förpackningskrav har tagit plats i Stora Ensos sortiment. Produkterna har namnen Fibrease och Papira och kan användas för att skydda ömtåliga varor och är utformade för isolerande förpackning av temperaturkänsliga produkter. Enligt företaget är produkterna tillverkade av träfiberbaserat skum vilket gör att de har låg vikt och kan hanteras i pappersåtervinningen.

Skyddsmaterialen kan slängas i pappersåtervinningen. Foto: Pressbild

Vill ersätta plast

Idag används fossilbaserade material såsom plastfolie och polystyrenskum i hög utsträckning som skydd och isolering i förpackningar. I ljuset av detta är Fibrease och Papira förnybara alternativ till fossilbaserade skyddsförpackningar, enligt företaget.

– Dagens konsumenter vill minska plastanvändningen och maximera återvinningen. Samtidigt växer behovet av skyddande förpackningar till följd av ökande krav inom e-handel och kylkedjelogistik. Med våra biobaserade skummaterial hjälper vi kunderna att skapa miljövänliga och cirkulära förpackningslösningar, samtidigt som vi tillgodoser behovet av material som kan skydda och värmeisolera innehållet, säger Markus Mannström, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Produktion har börjat

Skummaterialen kommer från certifierat virke. Fibrease är redan tillgänglig på marknaden, och produktionen av Papira har påbörjats vid pilotanläggningen på svenska Fors bruk där lättviktskartong för konsumentförpackningar tillverkas. En investering Stora Enso tillkännagav i augusti 2020. Målet med Stora Ensos nya pilotanläggning är att utvärdera och validera Papira som förpackningsmaterial genom kundtester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Samverkan kring hållfastlära för morgondagens förpackningar

Det började med att ett femårigt strategiskt samarbetsavtal mellan Tetra Pak och Lunds tekniska högskola (LTH) kom på plats. Nu undersöker de material på mikronivå för att få ökad kunskap om hur olika material reagerar på olika påfrestningar som stötar och temperaturskillnader. Målet – att få fram bättre livsmedelsförpackningar.

Publicerat av: 

Satsar på mätutrustning till innovationscenter

Emballator Innovation Center investerar i mätutrustning för att mäta syrebarriäregenskaper hos olika förpackningsmaterial. Att förbättra hållbarhetstiden på produkter och livsmedel och att bättre kunna hjälpa kunder i val av material är ett fokusområde, enligt innovationschefen Mats Jeppsson.

Publicerat av: 

Flexibla barriärförpackningar hamnar under lupp

Ungefär hälften av dagens konsumentplastförpackningar består av plastfilm,  men bara en tredjedel av det sorterade materialet återvinns hos Svensk Plaståtervinning och FTI. Ett nytt samarbetsprojekt är nu igång för att öka cirkulariteten. På sikt är målet att öka sorteringen i plaståtervinningen med 10 procent.

Publicerat av: 

Namnbyte för dansk branschorganisation

Den danska föreningen GA, Grafisk Arbejdsgiverforening, bytte 2015 namn till Grakom. För att spegla utvecklingen är det nu dags att förnya namnet igen. Organisationen består i dag av åtta branschgemenskaper, däribland EmballageForum och Dansk FlexoForum.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]