Industrin tar till rättsliga åtgärder mot franskt plastförbud

Det franska lagförslaget berör ett 30-tal plastförpackade frukter och grönsaker. Foto: Pixabay

Franska plastindustrin överklagar franska statens lagförslag att förbjuda plastförpackningar för frukt och grönsaker.

Lagförslaget förbjuder försäljning av färsk frukt och grönsaker som är inslagna i plast och planerades att träda i kraft 1 januari. 37 procent av all frukt och grönt som säljs förpackade i franska butiker, vanligtvis i förpackningar som helt eller delvis består av plast. Lagförslaget berör ett 30-tal frukter och grönsaker, exempelvis bananer, potatis och gurka. Produkter som väger över 1,5 kilo är till en början undantagna från plastförbudet, likaså frukt och grönsaker som säljs i lösvikt.

Plastalliance, som representerar hela den franska plastindustrin, har nu motsatt sig lagförslaget och valt att överklaga. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt Plast Alliance skulle den nya lagen öka matsvinnet och därmed leda till ökade koldioxidutsläpp. Vidare menar organisationen att införandet skulle vara konkurrenshämmande och ge en stor negativ inverkan på hela den franska plastindustrin och även äventyra verksamheterna för aktörer inom frukt- och grönsaksindustrin.

Enligt Plastalliance ser de en rättslig prövning som en möjlighet att verifiera lagligheten av dekretet i förhållande till europeisk lag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]