Ikeas mål: Ska fasa ut all plast i konsumentförpackningar

Ikeas sätter upp ett nytt mål – att fasa ut plasten helt fram till 2028. Foto: Pressbild

De kommande åren ska all plast försvinna i Ikeas konsumentförpackningar. Planen är att hela sortimentet ska vara plastfritt senast 2028.

Enligt möbeljätten utgör plast mindre än 10 procent av den totala volymen material som används i Ikeas konsumentförpackningar. Nu sätter företaget upp ett högre mål, att fasa ut plasten helt fram till 2028.

Sker steg för steg

Utfasningen, och att ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell, kommer ske successivt, enligt Ikea som endast kommer använda förnybara eller återvunna material i framtiden.

– Att fasa ut plasten i våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material. Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor över hela världen idag återvinner, säger Erik Olsen, förpacknings- och identifieringsansvarig hos Ikea i Sverige.

Kan förekomma i livsmedelsprodukter

Enligt Ikea lägger de cirka 10 miljarder kronor i cirka 920 000 ton förpackningsmaterial varje år. Företaget uppger att plastförpackningar kan komma att förekomma fortfarande i vissa delar av Ikeas matsortiment i syfte att säkerställa livsmedelssäkerhet. I dessa fall kommer plasten att komma från råvaror som är förnybara eller återvunna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]