I e-handelns spår: Nu hamnar Svanen-märkningen på förpackningar

Svanen skärper kriterierna för tryckerier och trycksaker i spåren av e-handelns utveckling. Foto: Pressbild

Svanen, Nordens officiella miljömärkning, införs på tryckta e-handelsförpackningar som lever upp till strikta miljökrav.

Kraven på mer hållbara förpackningsmaterial har ökat i takt med att antalet skickade paket ökat lavinartat, enligt Svanen. Miljömärkningen Svanen som nu införs på tryckta förpackningar är ett led i att få tryckerier och  trycksaker att leva upp till striktare miljökrav.

– Det är bråttom att vända utvecklingen och bidra till en lägre klimatpåverkan och en mer cirkulär ekonomi. Så därför bör många fler tryckta material vara utformade för återvinning och leva upp till strikta klimat- och miljökrav. Svanen är en av de mest heltäckande och avancerade märkningarna som ser till produktens hela livscykel, från råvara till tryckeriprocess och sedan tillbaka in i kretsloppet. Så Svanens nya kriterier vägleder effektivt de företag i grafiska branschen som vill gå i bräschen för en mer hållbar utveckling, säger Christer Andersson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

Ökning av e-handelsförpackningar

Shoppingen på nätet kräver stora mängder förpackningar, enligt Svanen som hänvisar till att paketförsändelserna har ökat med 30 procent på ett år. Ett exempel är aktören PostNord som hanterar 200 000 hemleveranser per dag. På ett år handlar det om cirka 50 miljoner paket enbart i Sverige.

Endast på papper

Svanen har utarbetat sina miljökrav sedan 1995. Enligt Svanen kommer endast pappersförpackningar att kunna Svanen-märkas eftersom de är enklare att återvinna. Papper och kartong har den högsta återvinningsgraden, 84,8% enligt Eurostat.

– Kundernas krav på Svanenlicens driver utvecklingen framåt. Svanen har skapat en bättre arbetsmiljö på tryckerierna med mindre kemikalier samt renare och minskat avfall. Fördelen med Svanen är faktiska mätbara gränsvärden och att de uppgraderas över tiden. De nya kriterierna med ökade krav på cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan är en nödvändig förbättring. Det blir nu ännu viktigare med en Svanenlicens. Tryckerierna får ökade incitament att använda råvaror som kan återvinnas och därmed bidra till en större andel förnybart material, säger Per Marklund från Trycksaksdoktorn, som också varit skribent hos Packnorth, i en kommentar.

Krav på Svanen-märkta tryckerier

Merparten av koldioxidutsläppen kommer från papperstillverkningen, enligt Svanen. Några av kraven som ställs på ett Svanen-märkt tryckeri är att minst 60 procent av tryckeriets årliga förbrukning av papper är kontrollerat eller miljömärkt papper, en ökning från de 25 procent i den tidigare generationen av kriterierna. Vidare ställs bland annat energikrav på verksamheten och att strikta krav måste uppfyllas kring vilka tryckmaterial och kemikalier som används i tryckeriproduktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: