Tunnare plast till ostpåse

Förpackningen, till Norrmejeriers rivna Västerbottenost, tillverkas framåt med 25 procent mindre plast. Foto: Pressbild

En minskad höjd på förpackningarna till Västerbottenost och ett byte till en tunnare påse i monoplast. Det ska reducera koldioxidutsläppen med 40 ton årligen, enligt Norrmejerier.

Genom att byta till en tunnare påse för att förpacka den rivna osten minskar plasten med 25 procent, enligt Norrmejerier som gör Västerbottenosten. Företaget har sedan tidigare valt att minska höjden på sina påsar med 50 gram och 300 gram riven ost.

Enligt Norrmejerier gör det nya förpackningsmaterialet av monoplast att koldioxidutsläppen minskar med 40 ton årligen. Det motsvarar cirka 350 resor med tung lastbil och släp på sträckan Stockholm till Paris.

Företagets mål är att använda 100 procent materialåtervinningsbar plast till 2025, i enlighet med Dagligvaruhandelns plastinitiativ. Övergången till det nya materialet kommer att ske successivt under vintern. Först ska de göra slut på det påsmaterialet de har använt hittills.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: