De siktar mot fabrik för fibertråg

Rottneros och Arctic Paper satsar gemensamt för att tillverka formpressade fibertråg. Det står klart efter att företagen ingått en avsiktsförklaring om att starta upp fabriken under 2023 i polska Kostrzyn. Investeringen som görs uppskattas till mellan 120 och 150 miljoner kronor.

Lennart Eberleh, vd och koncernchef för Rottneros.

Produktionen i den planerade fabriken kommer till största del vara ämnad för högbarriärsförpackningar som förlänger hållbarheten på livsmedel, men även för förpackningar med enklare funktionskrav, baserat på Rottneros nyfiber. Förpackningsprodukterna kommer klara hög värme och passa utmärkt till färdigmat – både frysta och kylda maträtter – vilket utgör en snabbt växande marknad. Det skriver de båda företagen i ett pressmeddelande.

Kapacitet för 60–80 miljoner förpackningar

Tillverkningskapaciteten i fabriken som beräknas stå färdig 2023 beräknas uppgå till 60–80 miljoner förpackningar. Det kan jämföras med Rottneros Packagings befintliga anläggning i Sunne där kapaciteten idag uppgår till 15 – 20 miljoner förpackningar.

– Detta är ett utmärkt nästa steg för att visa vad Rottneros Packaging kan göra i omställningen mot hållbara förpackningar, något som hela branschen är inne i. Det blir oerhört spännande att se hur vi kan utveckla vår ledande position inom formpressade fibertråg med högsta möjliga krav på förpackningen, säger Rottneros vd och koncernchef Lennart Eberleh.

Ett led i strategin

Michal Jarczyński är vd för Arctic Paper.

Enligt Michal Jarczyński, vd för Arctic Paper, blir investeringen ett viktigt steg i papperstillverkarens nya 4P-strategi, som Packnorth tidigare berättat om. Strategin handlar om att bredda Arctic Papers erbjudande från grafiska papper till andra, snabbt växande segment.

– Vi har alltid trott på Rottneros som en strategisk investering och ser fram emot att utveckla en gemensam affär inom hållbara fibertråg. Arctic Papers fabrik i Kostrzyn ger oss alla förutsättningar, både tekniskt och geografiskt, att snabbt komma i gång, säger Michal Jarczyński, säger han.

Avsiktsförklaringen (Letter of Intent) gällande det planerade bygget i Kostrzyn avser ett 50/50 joint venture-samarbete mellan de båda parterna.

Rottneros satsar även mot dryckesindustrin i ett nytt samarbete med Karlstadsbaserade startup-företaget Kapsu. Målet är att utveckla och producera en helt ny, plastfri förpackningslösning för drycker som ska tillverkas i 100 procent nyfiber från lokala certifierade skogar, skriver företaget på sin sajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]