Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

De globala investeringarna inom lagerautomation förväntas växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om 12,6 procent fram till 2023, framgår i en rapport från ABB.

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Hur ser framtidens logistikindustri ut? Det har automationsteknikföretaget ABB tittat närmare på i en ny rapport; ”The new norm: How COVID-19 has accelerated the switch to robotic automation”. Rapporten avhandlar hur logistiksektorn ser ut efter covid-19 och tittar närmare på trender som har en påverkan på branschen.

Boom för e-handel

Pandemin har enligt ABB inneburit både möjligheter och utmaningar för transport- och logistikföretag. Sedan pandemin slog till fick företagen se en ökad efterfrågan på onlinebeställningar och krav på snabbare hemleveranser. Samtidigt har deras utmaningar varit att behöva kompensera för personalbortfall som berodde på faktorer som självisolering och social distansering.

Bäddat för automationsprocesser

Nio av tio transport- och logistikföretagen uppger att deras verksamheter har påverkats negativt under pandemin. Det är något som i allt högre grad ledde till ett intresse för robotar och automation bland företagen, enligt den globala undersökningen som ABB utfört och som ligger till grund för den nya rapporten.

– Logistikkunder inser att robot- och automationslösningar kan ge ett verkligt mervärde till verksamheten, så att de kan tillgodose förändrade konsument- och marknadsbehov snabbt samtidigt som de gör en insats för personalsäkerheten vad gäller att skydda personalen från risken att bli infekterade med covid-19 samt automatisera mer riskfyllda arbetsuppgifter, säger Marc Segura, Group Senior Vice President Managing Director Consumer Segments & Service Robotics på ABB, i ett pressmeddelande.

Stark efterfrågan på automation

ABB hänvisar till siffror som visar att de globala investeringarna inom lagerautomation förväntas växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om 12,6 procent fram till 2023. I rapporten framgår att ABB framför allt ser en exceptionellt stark efterfrågan på styckesplockande robotar med en tillväxttakt på hela 98,7 procent. Teknikföretaget erbjuder automationslösningar inom plockning av artiklar, palletering, robotsystem för lagring och plockning samt sortering.

I samband med att ABB nu släpper sin rapport arrangerar företaget också det digitala eventet Packlog.Now i två omgångar den 7 oktober.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: