Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Marabu och Koenig & Bauer har tagit fram en inkjet-baserad lösning för tryck på glasprodukter. Foto: Pressbild

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Exklusiva flaskor för öl, vin och sprit, men även för parfym- och skönhetsprodukter är en växande marknad. Det är denna efterfrågan som är bakgrunden till samarbetet mellan de två företagen.

Marabu och Koenig & Bauer har utvecklat en inkjet-lösning som möjliggör direktutskrift av enskilda glasprodukter, från engångsartiklar till industriell produktion.

Skarpare konturer

Systemet är baserat på Koenig & Bauer Kammann K15- och K20-familj. Det är möjligt att skriva ut på stora ytor, även med färger som ofta krävs för märkeslogotyper och för att ge starka visuella effekter.

Alla steg i utskriftsprocessen är integrerade i K15- och K20 -systemen. Servomotorer används för att exakt placera och flytta objektet som ska skrivas ut och skrivarenheten. Detta gör det möjligt att dekorera alla typer av glasprodukter. Metoden ger också skarpare konturer än vid konventionell formtillverkning.

Lacken har utvecklats i nära samarbete mellan Koenig & Bauer och Marabu för att säkerställa att den är skräddarsydd för tryckprocessen. Marabus nya lack är utformad speciellt för digital tryckning av reliefdekorationer, särskilt på glasunderlag.

Klarar disk i maskin

Metoden gör det möjligt att producera sofistikerade mönster på glasföremål, till exempel parfymflaskor, dricksglas och dricksflaskor. Antalet lager kan varieras beroende på kundspecifika behov. Tekniken eliminerar helt behovet av särskilda formar.

Resultaten uppfyller de krav som ställs för att klara av disk i maskin: 500 omgångar i en industridiskmaskin och 50 omgångar i en diskmaskin för hushåll. Färgen är också återvinningsbar; trycket oxiderar helt utan rester när glasunderlaget smälts för återvinning.

Text: Søren Winsløw

Översättning: Anja Degerholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: