Tillverkare lanserar fiberalternativ till plasttråg

AR Packaging lanserar ett livsmedelstråg som till största del består av pappersbaserat material. Foto: Pressbild

TrayLite är ett nytt pappersbaserat trågkoncept. Förpackningen har förseglats med tunna monofilmer med höga barriäregenskaper som ska säkerställa att produkter skyddas och får en förlängd hållbarhet, enligt AR Packaging.

Plasttråg har länge använts för kylda färdigrätter, charkprodukter, färsk fisk och andra känsliga livsmedel som behöver ett högt barriärskydd. AR Packaging har nu tagit fram ett alternativ, ett koncept med fiberbaserade tråg för modifierad atmosfärförpackning av färdigmat och andra kylda livsmedel.

Det nya förpackningskonceptet har namnet TrayLite och består enligt AR Packaging av kartongtråg och tunna monofilmer med hög barriär på insida och ovanbana. Dessa ska vara enkla att separera från varandra i återvinningen. I jämförelse med konventionella plasttråg minskar den nya förpackningslösningen plastanvändningen med 85 procent.

Enligt tillverkaren är kartongtjockleken valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Foto: Pressbild

Enligt tillverkaren är kartongens tjocklek valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Den inre plastfilmen i tråget är återvinningsbar som mono PE material med ett ultratunt barriärskikt. Det ger det avgörande produktskyddet. Inget lim eller klister används i förpackningens sammansättning. Tråget kan också värmas upp med reservation för att varje kunds produkt först måste testas och valideras.

– TrayLite är utformad för återvinning, är lätt att hantera, värma, och äta ur och är
idealisk för ett brett utbud av produkter såsom kyld färdigmat, kött, fisk och näringsrik mat.
Eftersom förpackningen är lätt och använder 85 procent mindre plast är det ett hållbart alternativ till
de konventionella plastbrickorna, säger Yoann Bouvet, global försäljningsdirektör för Food Service hos AR
Packaging, i ett pressmeddelande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: