Livsmedelsföretag satsar på fossilfritt i plastskålar

 

Elna Hallgard, utvecklingschef hos Orkla. Foto: Pressbild

Orkla Sverige väljer att skifta till biobaserad plast i enportionsförpackningarna för tre av sina varumärken.
– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter, säger utvecklingschef Elna Hallgard hos Orkla Foods Sverige.

De nya transparenta plastskålarna används för frysta enportionsfärdigrätter och är tillverkade av 100 procent biobaserad polypropylen (PP). Istället för fossil olja i tillverkningen av enportionsskålarna använder Orklas förpackningsleverantör nu rapsolja i motsvarande mängd, en så kallad massbalanslösning, enligt Orkla Sverige.

Halverar påverkan

Förpackningarna ska ge ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast. En total minskning med 270 ton koldioxid per år. Elna Hallgard, utvecklingschef inom förpackningsområdet på Orkla Foods.

– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter. När vi lanserar fossilfria enportionsskålar där plasten har ett halverat klimatavtryck gör vi det enklare att göra klimatsmarta val.

Börjar med ett varumärke

Från och med vecka 39 blir lunchrätter från Anamma först ut på marknaden med de nya skålarna. Övriga en-portionsrätter från Orkla, varumärkena Felix och Paulúns, kommer med tiden också gå över till de nya förpackningarna, meddelar företaget.

Livsmedelsföretaget har ett uppsatt mål att alla deras förpackningar ska kunna materialåtervinnas och vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material senast 2025.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: