Komposterbart monomaterial med syrebarriär

Förpackningsmaterialet med barriärskydd är framtaget av Ahlstrom Munksjö. Foto: Pressbild

Ahlstrom Munksjö har utvecklat PureBarrier. Ett monomaterial av 100 procent cellulosafiber med egenskaper som ger barriärskydd mot gas och syre.

Det nya monomaterialet är komposterbart och bygger på PureBarrier-tekniken som ger syre- och gasbarriäregenskaper samt naturlig våtstyrka. Det handlar om ett fettresistent pappersbaserat förpackningsmaterial som inte innehåller några lösa fibrer eller tillsatta kemikalier. Produkten kan värmeförseglas med en biopolymer. Det gör den lämplig för ett obegränsat antal förpackningsapplikationer och som ett alternativ till icke förnybara förpackningsprodukter med syrebarriär, skriver Ahlstrom Munksjö i ett pressmeddelande.

– Genom att utbilda marknaden på tillgängliga pappersbaserade förpackningsalternativ uppmuntrar vi globala branschintressenter att överväga fiber- och pappersbaserade alternativ där plast och icke-förnybara material används idag, säger Brian Oost, vice vd för Ahlstrom-Munksjö affärsområde inom förpackningspapper.

Det fettresistenta förpackningspapperet är komposterbart. Foto: Pressbild

Enligt Ahlstrom Munksjö används PureBarrier redan på den kommersiella marknaden, till exempel som lock för kaffekapslar till espresso- och kaffemaskiner. För närvarande håller produkten på att utvärderas för olika hälso- och skönhetsprodukter.

PureBarrier har certifierats med Forest Steward Councils standarder OK Compost HOME och OK Compost. Det är ett kvitto på att materialet går att kompostera hemma och i industrianläggningar.

– Syrebarriäregenskaper utgör en betydande teknisk utmaning för fibrösa material eftersom de har en porös struktur till sin natur”, säger Noël Cartier, vice president för företagets forskning och utveckling. Han tillägger att flera års forskning ligger bakom  för att utveckla och patentera monomaterialet med dess syrebarriär.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Dryckesjätte satsar på ny sekundärförpackning

Spendrups installerar en ny förpackningslinje för burkar i höst. Burklinjen ska tas i drift på bryggeriet i Grängesberg beräknas vara klar andra kvartalet nästa år. Investeringen uppgår till mer än 200 miljoner kronor. Det satsas också på en förpackningslösning för burkar i flerpack – så kallad Keel Clip – som ersätter plastmaterial med papper.

Publicerat av: 

Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Publicerat av: 

Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Publicerat av: