Känd falukorv i ny förpackning

Förpackningsföretaget Mondi har vässat på att ta fram en ny förpackning till Scans bästsäljande falukorv. Förpackningen består nu av papper och biobaserad plast.

Över åtta miljoner av Scans falukorvar säljs varje år. Nu försvinner plastförpackningen till korvprodukten. Den nya förpackningen, framtagen med hjälp av förpacknings- och pappersföretaget Mondi, består av förnybara material – papper och biobaserad plast.

Barriärpapper till befintlig produktion

Enligt Mondi har förpackningen utmärkt tryckkvalitet och falukorven håller sig fräsch och hel under transport. Papperet tillverkas, bestryks och trycks i Sverige. Själva nyckeln i utvecklingen var att lyckas skapa rätt barriärpapper för användning i Scans redan befintliga produktionslinjer.

Klimatneutralt mål till 2040

Maria Häger, kvalitets och miljödirektör hos HKScan Sweden:

– Barriärpappret från Mondi är en viktig bit i pusslet som gör att vi med stolthet kan presentera den nya, återvinningsbara förpackningen till vår falukorv, som minskar CO2-utsläppet med 70 procent jämfört med den tidigare lösningen. Det här är ett viktigt steg på vår hållbarhetsresa som hjälper oss komma närmare vårt klimatmål, en koldioxidneutral livsmedelskedja till slutet av 2040, säger hon och hänvisar till siffror som mätts upp av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sorteras som papper

Falukorvsförpackningen, som huvudsakligen består av papper, kan sorteras som pappersförpackning i den svenska materialåtervinningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Dryckesjätte satsar på ny sekundärförpackning

Spendrups installerar en ny förpackningslinje för burkar i höst. Burklinjen ska tas i drift på bryggeriet i Grängesberg beräknas vara klar andra kvartalet nästa år. Investeringen uppgår till mer än 200 miljoner kronor. Det satsas också på en förpackningslösning för burkar i flerpack – så kallad Keel Clip – som ersätter plastmaterial med papper.

Publicerat av: 

Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Publicerat av: 

Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Publicerat av: