Plasttillverkare: ”Vi välkomnar den kommande översynen”

Lena Lundberg ansvarar för plastråvarufrågor hos IKEM. Foto: Pressbild

Plastråvaruproducenter gör ett instick i plastdebatten och ställer sig bakom ett obligatoriskt mål på 30 procent återvunnen plast i plastförpackningar till 2030 inom EU. Men de anser att ansvar och rättsliga krav som ställs måste fördelas i hela värdekedjan.

Innovations och kemiindustrierna i Sverige. (IKEM) är genom europeiska branschorganisationerna PlasticsEurope och EuPC engagerade i EU-komissionens arbete för att uppnå en cirkulär ekonomi för plasten. Tillverkarna av plastförpackningar anser att målet om 30 procent återvunnen plast i förpackningarna är möjligt att nå. Men de vill se att de rättsliga kraven fördelas längs värdekedjan samt att kemisk återvinning erkänns av EU och nationella myndigheter.

‒ Vi välkomnar den kommande översynen av förpackningsdirektivet (PPWD) som är en viktig pusselbit för övergången till en cirkulär ekonomi för plasten, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på IKEM.

– Våra europeiska plastråvaruproducenter stöder EU -kommissionens förslag om ett obligatoriskt krav för innehåll av återvunnen plast i plastförpackningar och föreslår att detta ska vara 30 procent till år 2030.

Enligt IKEM arbetar branschorganisationen PlasticsEuropes medlemmar redan idag för att bidra till ökad användning av återvunnen råvara. Företagen investerar miljarder euro i innovativa tekniklösningar, för att öka tillgång till återvunnen plast, Till exempel kring teknik och infrastruktur som rör kemisk återvinning finns planerade investeringar på mellan 2,6 miljarder euro år 2025 till 7,2 miljarder euro år 2030 i Europa. Höga krav på återvunnet innehåll kan dock leda till kvalitetsförsämringar och marknadsbegränsningar, enligt Lena Lundberg:

– Detta har man sett för återvunnen pet. När det gäller livsmedelsförpackningar är de tekniska och juridiska förutsättningarna kring användning av återvunnet material inte helt på plats ännu, så en översyn av lagstiftningen behövs också.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Dryckesjätte satsar på ny sekundärförpackning

Spendrups installerar en ny förpackningslinje för burkar i höst. Burklinjen ska tas i drift på bryggeriet i Grängesberg beräknas vara klar andra kvartalet nästa år. Investeringen uppgår till mer än 200 miljoner kronor. Det satsas också på en förpackningslösning för burkar i flerpack – så kallad Keel Clip – som ersätter plastmaterial med papper.

Publicerat av: 

Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Publicerat av: 

Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Publicerat av: