Trio samarbetar för att ta fram morgondagens förpackningar

Göteborgsbaserade Pulpacs patenterade torrfiberteknik ligger till grund för ett nytt forsknings-och utvecklingsprojekt. Foto: Pressbild

Pulpac, AR Packaging och forskningsinstitutet RISE gör gemensam sak för att tillverka och utvärdera tio standardiserade produktkoncept med olika förpackningar och engångsprodukter.

Helena Halonen, projektledare på RISE. Foto: RISE

Tio kommersiellt gångbara produktkoncept, både förpackningar och engångsprodukter, ligger till grund för det nya samarbetet. I projektet ingår Pulpac, AR Packaging och RISE. Tillverkningstekniken som ska användas är Pulpacs Dry Molded Fiber som torrformar cellulosafibrer till hårda förpackningar och engångsprodukter.

Utvärdering av produkter

Forskningsinstitutet RISE kommer att leda arbetet med validering av produkternas återvinningsbarhet, biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet. De kommer även utföra livscykelanalyser och undersöka vad konsumenterna tycker om de nya produkterna.

– RISE är stolta över att samarbeta med Pulpac och AR Packaging för att tillsammans utveckla dessa produkter för global marknadsintroduktion av Dry molded fiber. Vi är övertygade om att hållbara cellulosabaserade material är nyckeln till att ersätta fossilbaserad plast och torrformningsprocessen är definitivt en möjliggörare med stor och intressant kapacitet, säger Helena Halonen, projektledare på Rise.

”Söker en övergång till fiber”

Ralf Mack, innovationsdirektör hos AR Packaging-koncernen, säger att de starkt stöder projektet och utvecklingen eftersom Dry Molded Fiber-tekniken ger en unik blandning av hållbarhet, global skalbarhet och kostnadseffektivitet:

– Konsumenter och industrin söker en övergång till fiber där så är möjligt. Följaktligen är vi stolta över att stödja dessa ansträngningar att standardisera viktiga produktkategorier, med vår långa erfarenhet på förpackningsmarknaden och djupa insikter i konverteringsindustrin, som erbjuder en mycket snabbare väg till marknaden och större spridning för denna banbrytande teknik, säger Ralf Mack, innovationsdirektör hos AR Packaging-koncernen.

Projektet har fått ekonomiskt stöd av myndigheten Vinnova som lyder under Näringsdepartementet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sealed Air förenklar återvinningen av bubbelpåsar

Sealed Air lanserar en rad skyddande bubbelpåsar för e-handel och postgången som ska vara enklare att återvinna genom att den inre bubbelförpackningen kan lossas från den yttre pappersförpackningen. Företaget hävdar också att förpackningarna består av mer återvunnet innehåll än någon annan liknande produkt på marknaden.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]