Trio samarbetar för att ta fram morgondagens förpackningar

Göteborgsbaserade Pulpacs patenterade torrfiberteknik ligger till grund för ett nytt forsknings-och utvecklingsprojekt. Foto: Pressbild

Pulpac, AR Packaging och forskningsinstitutet RISE gör gemensam sak för att tillverka och utvärdera tio standardiserade produktkoncept med olika förpackningar och engångsprodukter.

Helena Halonen, projektledare på RISE. Foto: RISE

Tio kommersiellt gångbara produktkoncept, både förpackningar och engångsprodukter, ligger till grund för det nya samarbetet. I projektet ingår Pulpac, AR Packaging och RISE. Tillverkningstekniken som ska användas är Pulpacs Dry Molded Fiber som torrformar cellulosafibrer till hårda förpackningar och engångsprodukter.

Utvärdering av produkter

Forskningsinstitutet RISE kommer att leda arbetet med validering av produkternas återvinningsbarhet, biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet. De kommer även utföra livscykelanalyser och undersöka vad konsumenterna tycker om de nya produkterna.

– RISE är stolta över att samarbeta med Pulpac och AR Packaging för att tillsammans utveckla dessa produkter för global marknadsintroduktion av Dry molded fiber. Vi är övertygade om att hållbara cellulosabaserade material är nyckeln till att ersätta fossilbaserad plast och torrformningsprocessen är definitivt en möjliggörare med stor och intressant kapacitet, säger Helena Halonen, projektledare på Rise.

”Söker en övergång till fiber”

Ralf Mack, innovationsdirektör hos AR Packaging-koncernen, säger att de starkt stöder projektet och utvecklingen eftersom Dry Molded Fiber-tekniken ger en unik blandning av hållbarhet, global skalbarhet och kostnadseffektivitet:

– Konsumenter och industrin söker en övergång till fiber där så är möjligt. Följaktligen är vi stolta över att stödja dessa ansträngningar att standardisera viktiga produktkategorier, med vår långa erfarenhet på förpackningsmarknaden och djupa insikter i konverteringsindustrin, som erbjuder en mycket snabbare väg till marknaden och större spridning för denna banbrytande teknik, säger Ralf Mack, innovationsdirektör hos AR Packaging-koncernen.

Projektet har fått ekonomiskt stöd av myndigheten Vinnova som lyder under Näringsdepartementet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Publicerat av: 

Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Publicerat av: 

Livsmedelsföretag satsar på fossilfritt i plastskålar

Orkla Sverige väljer att skifta till biobaserad plast i enportionsförpackningarna för tre av sina varumärken.
– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter, säger utvecklingschef Elna Hallgard hos Orkla Foods Sverige.

Publicerat av: