Etikettlim får grönt ljus i nordiska länder

Avery Dennison satsar mot den Skandinaviska marknaden. Foto: Pressbild

Enligt Avery Dennison finns det ett ökande behov av etiketter som lätt kan tvättas bort på pet-flaskor som sedan återvinns till nya. Med sikte inställt på Skandinavien lanserar tillverkaren en etikett med nytt adhesiv som godkänts av både Returpack i Sverige och Infinitum i Norge.

Efterfrågan på etiketter som möjliggör pet-återvinning ökar, och nya regler prioriterar denna typ av förpackningar framför glas, enligt materialtillverkaren Avery Dennison. Märkningstekniken för pet-flaskor måste dock följa riktlinjer som fastställts av pantsystemsföretagen Returpack i Sverige och Infinitum i Norge.

Tvättas bort i kaustikbad

Avery Dennisons adhesiv, WB0030, har nu godkänts för användning i återvinningsprocessen av pet-flaskor i de båda nordiska länderna. Limmet tvättas bort i ett kaustikbad med temperaturen 65 grader. Inga limrester lämnas kvar på flaskorna, uppger företaget, och eventuellt lim som finns kvar på etiketten återaktiveras inte vid lägre temperaturer.

Är som PP-etiketter

I övrigt fungerar själva etiketten som konventionella PP -etiketter med bra motståndskraft i kontakt med vatten. Enligt tillverkaren ger den också utmärkt utskriftsprestanda tack vare etikettens frontmaterial och bestrykning, TC7007.

Etikettnyheten är anpassad för konverterare som samarbetar med varumärkesägare som levererar PET -flaskor för alkoholhaltiga drycker, juice, läsk och vatten med mera.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Publicerat av: 

Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Publicerat av: 

Livsmedelsföretag satsar på fossilfritt i plastskålar

Orkla Sverige väljer att skifta till biobaserad plast i enportionsförpackningarna för tre av sina varumärken.
– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter, säger utvecklingschef Elna Hallgard hos Orkla Foods Sverige.

Publicerat av: