Förpackningsdesign för nybörjare – och experter

När Ink n Art lanserade sin webbshop var tanken att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för kunder att beställa. Men också att låta kreativiteten flöda. Valet föll på designmotorn Chili Publisher Online, en mjukvara som ger användare möjlighet att skapa både unika och standardiserade förpackningar, klistermärken och tackkort.

Web to print och on demand, numera välbekanta begrepp i tryckeribranschen som ger kunderna möjlighet att beställa diverse trycksaker via en e-handelsplattform. Ink n Art i Göteborg som kan erbjuda det mesta i tryckväg har valt att ta det steget vidare med en nischad webbutik för den som vill hitta unboxing-känslan i form av pappersbaserade förpackningar av olika slag.

Webbutiken Inknart.com har nu funnits i drygt 1,5 år. Kopplat till företagets egenutvecklade gränssnitt och affärssystem använder de mjukvaran Chili Publisher Online via API. Denna så kallade online editor eller designmotor gör det möjligt för kunden att skapa sin egen design på förpackningar i olika storleksmått, likväl som att utgå från standardiserade mallar.

Från scratch eller färdigmallat

Vd:n Jesper Hammarstrand säger att de har valt att ge användarna ganska fria tyglar i webbutiken. Allt från att ge kunder ett blankt papper att arbeta utifrån eller så utgår de från färdiga mallar med massor av valmöjligheter. Vissa väljer att bara lägga in sin logga eller en text.

– Du är fri att göra riktigt mycket. Det är som ett väldigt starkt web to print- och designsystem ­­– en online editor. Chili Publisher ger väldigt stora möjligheter för oss att sätta upp allt så att slutanvändaren ska kunna jobba lika fritt som i alla andra program.

Jesper Hammarstrand, vd för Ink n Art.

Ink n art har valt ut delar av verktygsfunktionerna som Chili Publisher tillhandahåller i sitt stora bibliotek.

– Man kan välja att sätta upp det med de begränsningar som man vill ha – eller inte vill ha.

Skapar egen design

Genomgående på hela sortimentet i webbshoppen är användaren fri att designa vilken produkt som helst. Utifrån förvalda måttstorlekar på lådor kan kunden välja och vraka och testa sig fram mellan olika teman, typsnitt, färger och mönster för att nå fram till sin slutgiltiga design på förpackningen. Vilken vektorgrafik som helst kan laddas upp i designmotorn och det går att designa ut- och insida av lådan, vrida och vända och se förpackningen plano eller som en 3d-modell. Kunden kan alltså kan skapa en design utanför systemet och ladda upp den i webbshoppen, eller välja att göra all design online.

– Du kan flytta runt bilder och skapa din design helt fritt från scratch för att få ut tryckfärdiga filer.

Postkartonger i solidkartong och e-handelslådor i wellpapp är populärt att beställa.

– Det är många småbolag som går in och skapar en design på förpackningslådorna utan att på något sätt vara proffs över huvud taget. Du behöver inte känna till Adobe-programmen så för dem är det ett bra verktyg. Å andra sidan, om du är kunnig så kan du också ladda upp en helt färdig design för att kunna se den i 3d med mera.

Endast pappersbaserat

I sortimentet som består av pappersbaserade produkter kan kunderna designa allt från askar med lock, popcornbägare, kuddlådor, kartongpåsar till klistermärken och tackkort. När kunden har tryckt på beställknappen får Ink n Art automatiskt ordern. Produkten trycks i den egna tryckeriproduktionen och skickas sedan till kunden inom ett antal dagar beroende på vilket leveranssätt kunden väljer. Populärast just nu är postkartonger i solidkartong och e-handelslådor i wellpapp.

Pappersmaterial, förpackningstyp och egen design väljs i Ink n Arts webbutik med hjälp av designmotorn Chili Publisher Online. Foto: Ink n Art

I och med att designmotorn är anpassningsbar säger Jesper Hammarstrand att det ger dem utrymme att kunna bredda med applikationer framöver.

– Vi kommer självklart att bredda vårt nuvarande sortiment och lägga in fler typer av produkter. Då är det enkelt. Då lägger du bara upp det i Chili Publisher. Det går fort och det kommer vi att utnyttja mer. Vi kommer också utöka möjligheten att använda färdiga designer.

Siktar mot fler segment

Framgent ser Jesper Hammarstrand också att de inte behöver låsa sig enbart vid förpackningar, utan kan jobba mot fler segment:

– Det är inte osannolikt att vi kommer att använda samma verktyg för att göra en on demand-tjänst för till exempel kläder eller något annat. Det är ett väldigt fritt system på det sättet. I och med att man kan jobba med 3d-modeller så kan man fritt designa vad som helst.

”Supporten är superbra”

Om samarbetet med Chili Publish har Jesper Hammarstrand bara positiva saker att säga.

– Supporten är superbra. De är snabba på att återkoppla och vi har kommit dem väldigt nära. Det tycker nog också att vi har en väldigt spännande produkt att jobba med.

– Vi vill ligga i framkant och de hjälper oss att vara i framkant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Dryckesjätte satsar på ny sekundärförpackning

Spendrups installerar en ny förpackningslinje för burkar i höst. Burklinjen ska tas i drift på bryggeriet i Grängesberg beräknas vara klar andra kvartalet nästa år. Investeringen uppgår till mer än 200 miljoner kronor. Det satsas också på en förpackningslösning för burkar i flerpack – så kallad Keel Clip – som ersätter plastmaterial med papper.

Publicerat av: 

Rapport: Logistikbranschens utveckling driver på robotautomatiseringen

I pandemins spår har långsiktiga branschtrender som brist på arbetskraft, tillväxt inom flerkanalsdistribution och e-handel accelererat. Trots den ökade efterfrågan uppger nio av tio logistik- och transportföretag deras verksamheter har påverkats negativt av pandemin. Det driver fram investeringar i robotar och automation, enligt en ny rapport från ABB.

Publicerat av: 

Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Publicerat av: