Affären bakom paketskåpen

Jonathan Hedlund hos Quadient framför en av företagets alla installationer av paketskåp hos en retail-kedja. Foto: Privatbild

Paketskåpen. Du ser dem på alltfler platser. Ändå har utvecklingen bara precis börjat. När det är färdigutvecklat kommer det att finnas skåp i anslutning till flertalet butiker i detaljhandeln. Men trots att det befinner sig i sin linda har Quadient redan placerat ut över 13 000 skåp.

– Fördelen med paketskåpen är så så uppenbara, säger Casper Bech Andersen, som ansvarar för utrullningen av Quadients skåp i Norden. Du slipper köa och paketen från olika aktörer kan placeras i samma skåp, så du inte behöver gå till både 7-Eleven och Ica för att hämta dina paket.

Om affären har utrymmet är det oftast lätt att räkna hem kostnaden för ett paketskåp. Hela den manuella hanteringen av paket försvinner.

– Sedan vill affärerna gärna placera skåpen längst in bredvid mjölken. Där försöker jag övertyga dem om att det inte är en bra idé, säger Casper Bech Andersen. Om någon ska hämta paket, så blir den bara irriterad över en besvärlig placering. Antingen vill man ta paketet på väg ut ur butiken eller så ska man inte handla alls den dagen, utan vill bara snabbt komma åt sin vara.

Finns olika storlekar

Quadient gör många olika storlekar skåp och varje moduler innehåller olika storlekar. Kombinationen av storlekar har framkommit genom att analysera blandningen av paket som skickas. Det finns även skåp för utomhusbruk som innehåller både värme och kyla. Värme för att klara vintern och kyla för att exempelvis kunna distribuera matlådor.
Hur stora enheter som sätts upp är något som beslutas i samråd med carriers. Med de har man också tagit fram fyra specifika storlekar på fack, som klarar 90 procent av alla paket. De är small, extra small, medium och large.

Styrkan ligger i mjukvaran

– Men den stora styrkan ligger i mjukvaran. Vi började redan 2013 i Australien, så vi har haft tid att utveckla och förfina hela systemet. Vi kan också arbeta med både egna och andras system. Och vi har exempelvis en lösning där även returer kan lämnas i paketskåpen.

Branscher och användningsområden för paketskåp är många. Foto: Privatbild

Det varierar vem som är kund. Det kan vara bostadsrättsföreningen som vill erbjuda servicen till sina boende så att de aldrig mer behöva hålla sig hemma för att vänta på ett paket.

– Det kan också vara de stora carriers, som Postnord. De tittar på hur de kan bli mer kostnadseffektiva kring den sista biten fram till slutanvändaren.

– Stora företag använder skåpen för att ge medarbetare ny it-utrustning. Här är ju säker överlämning ofta ett problem. För sjukhusen handlar det istället om att lämna material mellan avdelningar där man arbetar helt olika arbetstider.

– Det här kommer inte att stoppa förrän det finns paketskåp i varje gathörn, avslutar Casper Bech Andersen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Inspiration: Så stärker du kommunikationen med uppkopplade förpackningar

Uppkopplade förpackningar är en relativt ny kommunikationsform som fått ett stort uppsving. Men hur utnyttjar man tekniken bäst? Och hur håller man varumärket konsekvent? Carl Larsson tar upp do’s and don’ts och ger sex exempel på lyckade uppkopplade förpackningar.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]