Affären bakom paketskåpen

Jonathan Hedlund hos Quadient framför en av företagets alla installationer av paketskåp hos en retail-kedja. Foto: Privatbild

Paketskåpen. Du ser dem på alltfler platser. Ändå har utvecklingen bara precis börjat. När det är färdigutvecklat kommer det att finnas skåp i anslutning till flertalet butiker i detaljhandeln. Men trots att det befinner sig i sin linda har Quadient redan placerat ut över 13 000 skåp.

– Fördelen med paketskåpen är så så uppenbara, säger Casper Bech Andersen, som ansvarar för utrullningen av Quadients skåp i Norden. Du slipper köa och paketen från olika aktörer kan placeras i samma skåp, så du inte behöver gå till både 7-Eleven och Ica för att hämta dina paket.

Om affären har utrymmet är det oftast lätt att räkna hem kostnaden för ett paketskåp. Hela den manuella hanteringen av paket försvinner.

– Sedan vill affärerna gärna placera skåpen längst in bredvid mjölken. Där försöker jag övertyga dem om att det inte är en bra idé, säger Casper Bech Andersen. Om någon ska hämta paket, så blir den bara irriterad över en besvärlig placering. Antingen vill man ta paketet på väg ut ur butiken eller så ska man inte handla alls den dagen, utan vill bara snabbt komma åt sin vara.

Finns olika storlekar

Quadient gör många olika storlekar skåp och varje moduler innehåller olika storlekar. Kombinationen av storlekar har framkommit genom att analysera blandningen av paket som skickas. Det finns även skåp för utomhusbruk som innehåller både värme och kyla. Värme för att klara vintern och kyla för att exempelvis kunna distribuera matlådor.
Hur stora enheter som sätts upp är något som beslutas i samråd med carriers. Med de har man också tagit fram fyra specifika storlekar på fack, som klarar 90 procent av alla paket. De är small, extra small, medium och large.

Styrkan ligger i mjukvaran

– Men den stora styrkan ligger i mjukvaran. Vi började redan 2013 i Australien, så vi har haft tid att utveckla och förfina hela systemet. Vi kan också arbeta med både egna och andras system. Och vi har exempelvis en lösning där även returer kan lämnas i paketskåpen.

Branscher och användningsområden för paketskåp är många. Foto: Privatbild

Det varierar vem som är kund. Det kan vara bostadsrättsföreningen som vill erbjuda servicen till sina boende så att de aldrig mer behöva hålla sig hemma för att vänta på ett paket.

– Det kan också vara de stora carriers, som Postnord. De tittar på hur de kan bli mer kostnadseffektiva kring den sista biten fram till slutanvändaren.

– Stora företag använder skåpen för att ge medarbetare ny it-utrustning. Här är ju säker överlämning ofta ett problem. För sjukhusen handlar det istället om att lämna material mellan avdelningar där man arbetar helt olika arbetstider.

– Det här kommer inte att stoppa förrän det finns paketskåp i varje gathörn, avslutar Casper Bech Andersen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Samverkan kring hållfastlära för morgondagens förpackningar

Det började med att ett femårigt strategiskt samarbetsavtal mellan Tetra Pak och Lunds tekniska högskola (LTH) kom på plats. Nu undersöker de material på mikronivå för att få ökad kunskap om hur olika material reagerar på olika påfrestningar som stötar och temperaturskillnader. Målet – att få fram bättre livsmedelsförpackningar.

Publicerat av: 

Satsar på mätutrustning till innovationscenter

Emballator Innovation Center investerar i mätutrustning för att mäta syrebarriäregenskaper hos olika förpackningsmaterial. Att förbättra hållbarhetstiden på produkter och livsmedel och att bättre kunna hjälpa kunder i val av material är ett fokusområde, enligt innovationschefen Mats Jeppsson.

Publicerat av: 

Flexibla barriärförpackningar hamnar under lupp

Ungefär hälften av dagens konsumentplastförpackningar består av plastfilm,  men bara en tredjedel av det sorterade materialet återvinns hos Svensk Plaståtervinning och FTI. Ett nytt samarbetsprojekt är nu igång för att öka cirkulariteten. På sikt är målet att öka sorteringen i plaståtervinningen med 10 procent.

Publicerat av: 

Namnbyte för dansk branschorganisation

Den danska föreningen GA, Grafisk Arbejdsgiverforening, bytte 2015 namn till Grakom. För att spegla utvecklingen är det nu dags att förnya namnet igen. Organisationen består i dag av åtta branschgemenskaper, däribland EmballageForum och Dansk FlexoForum.

Publicerat av: