Milstolpe har nåtts för returbackar

Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem, vill få fler varuflöden att ansluta sig till deras returlådor och pallar. Foto: Pressbild

Svenska Retursystems meddelar att användandet av deras lastbärare i livsmedelsbranschen nå har ersatt över två miljarder engångsemballage.

Retursystemet drog igång för drygt 20 år sedan och i dag distribueras hälften av alla Sveriges färskvaror i deras returbackar. Returbackarna har nu skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger – en milstolpe enligt Svenska Retursystem.

Vill nå fler

De hoppas nu att fler branscher ska hoppa på tåget med deras retursystem av pallar och backar.

–Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

Hälften av alla Sveriges färskvaror går i Svenska Retursystems backar. Foto: Pressbild

Går genom hela flödet

En returlåda har en livslängd på 15 år och används i snitt 150 gånger. En användning innebär att lådan används i hela flödet mellan matproducent, grossist, vidare till butik eller restaurang och sedan tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt. 2020 sparade systemet med returlådorna in närmare 35 000 ton koldioxidekvivalenter. Enligt företaget motsvarar det 26 000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda.

– Vi tror att liknande initiativ i andra branscher skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi, säger Anna Elgh.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *