Två tillverkare löser utmaningar med soppor i pappersbaserade påsar

HP Indigo och Sappi löste uppgiften att ta fram en flexibel förpackning tryckt med variabeldata – pappersbaserade påsar innehållande soppor. Foto: Pressbild

HP Indigo och  Sappi har förenat sina tekniker för att möta livsmedelsproducenternas behov. Samarbetet har nu mynnat ut i speciella pappersbaserade påsar anpassade för soppor som kommer i sex olika mönster och med personaliserat tryck.

En ny pappersbaserad och flexibel förpackningslösning från Sappi som eliminerar behovet av speciella beläggningar eller lamineringar har testats framgångsrikt för användning i HP Indigo-skrivare.

Sappi, har en portfölj av hållbara förpackningslösningar, och alternativ till fossilbaserade material på marknaden. För de veganska soppornas påsar, så kallade pouches, föll valet på Sappis Guard Gloss 4-OHG med gramvikten 91 gram per kvadratmeter.

Påsar med variabel data

För att skydda varumärket i sig har de pappersbaserade påsarna tryckts i silver och osynligt gult. På HP Graphic Experience Center i Barcelona fick sopp-påsarna sina individuella mönster och skrevs ut med en HP Indigo 6K Digital Press som använder HP Indigos fullfärgspalett samt silver och den speciella osynliga gula färgen. Teamet utvecklade sex olika mönster utskrivna med HP Indigos VDP-funktioner för att visa på soppornas olika smaker.

– Över 80 procent av materialet med högbarriärspapper kommer från förnybara källor. Den pappersbaserade förpackningslösningen gör ytterligare specialbeläggningar eller lamineringar överflödiga och materialen kan återvinnas i pappersflödet, betonar Kathrin Böhmüller, försäljningschef hos Sappi.

Vattenbaserad glansbeläggning efter tryck

De båda företagen pekar på att det har varit viktigt i framtagandet av förpackningslösningen att materialet ska kunna klara de olika stegen i produktionsprocessen från tryckning, vidare till efterbearbetning med lack och förslutning. Efter tryckprocessen förbättrades påsarna med en extra finish: En vattenbaserad glansbeläggning med hög värme och reptålighet för att undvika extra laminering. Beläggningen ACTDigi Protective Coating AQ440125 från ACTEGA, är speciellt utvecklad för marknaden för flexibel förpackning och kännetecknas av hög slitstyrka och snabb torkning.

Utmaningar för tillverkare

Efterfrågan på återvinningsbara, pappersbaserade förpackningar som ersättning för mindre hållbara material ökar. Samtidigt står tillverkare inför nya utmaningar som kortare produktionsserier från mindre små nya varumärken och nystartade företag, ökad efterfrågan på snabbare produktion och leverans, ett växande produktutbud och en trend mot mer personaliserade kampanjer, enligt de båda tillverkarna.

– HP Indigo arbetar med Sappi för att validera högkvalitativa substrat som kan uppfylla våra kunders krav för att minska förpackningens påverkan på miljön. Samtidigt utnyttjas HP Indigos förmåga att leverera högkvalitativa förpackningar på begäran med minimalt avfall, säger Eli Mahal på HP Indigo.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *