Smidigare lösning för rakelblad

Swedev har numera en automatiserad förpackningslinje för sina rakelblad.

Swedev har gått över till en automatiserad förpackningslinje och en ny förpackning för sina rakelblad till flexotryck.

I värmländska Munkfors finns Swedevs fabrik där det produceras 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål varje år. 99 procent av allt som tillverkas går på export till tryckeriföretag i 85 länder. Och produkten? Det handlar om rakelblad – det tunna stålblad som tar bort överflödig färg i slutet av en tryckprocess.

Installerades i somras

Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning med en vikt på cirka 14 kilo. Varje rulle kvalitetskontrollerades och förpackades tidigare manuellt. Men sedan i somras har en automatiserad förpackningslinje tagit plats i fabriken.

– Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren i ett pressmeddelande.

En slitstark förpackning

Den nya automatiserade förpackningslinjen består av två Lantech-maskiner. Det är en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Ingenjörsbyrån Etteplan står bakom automationsidéerna och maskinlösningarna, och Smurfit Kappa som redan levererade wellförpackningar till Swedev involverades också i projektet 2018 för att ta fram en slitstark förpackning, med inrede och förslutning.

– Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *