Bollnäsföretag knyter etiketter
som aldrig förr

En ny automatisk maskin för att knyta ståltråd på hängetiketter har installerats hos Bok & Tryck.

Bollnäsföretaget Bok & Tryck som driver sajten Hangtags har installerat en specialbyggd knytmaskin som öljetterar och applicerar ståltråd på hängetiketter.

Bok & Tryck gör alla möjliga typer av trycksaker, men är nischade med sin produktion av hängetiketter och nyckelkvitton. Per Norin säger att Bok & Trycks tidigare ägare Karl-Ingvar Andersson kläckte idén med att satsa på hängetiketter och tillsammans med sin son Matz försökte de få ned tankarna på papper. För tio år sedan skred de till verket och ritade och byggde den första maskinen tillsammans med lokala ingenjörer. Fler maskiner har tagit plats i maskinparken sedan dess och nyligen installerade företaget en ny knytmaskin för ståltråd.

– Nu har vi byggt ytterligare ett exemplar av tredje generationens knytmaskin så att vi kan korta leveranstiderna ytterligare och ha en väl fungerande backup-maskin i den äldre, säger vd:n Per Norin.

Per Norin, vd för Bok & Tryck.

En miljon om året

Etiketter med ståltråd används mycket inom industrin för att märka upp enskilda delar eller pallar med delar. Det kan vara olika varningsetiketter eller etiketter för att märka upp industridetaljer med artikelnummer, exempelvis inom fordonsindustrin.

– Det är en specialbyggd maskin som öljetterar och applicerar ståltråd, vi kör över en miljon exemplar av den typen av etiketter per år. Av den här maskinen finns det endast två exemplar i hela världen eftersom vi utvecklar maskinerna själva.

Olika typer av hängetiketter

Företaget kan producera etiketter med perforering, hörnrundning, foliering, laminering samt med eller utan hålförstärkning av öljett. De knyter förutom ståltråd även bomullstråd och elastisk tråd i olika färger. Färdigtryckta eller nerskurna ark läggs i maskinerna, hörnstansas till etikettform, och går därefter vidare till hålslagning och knytning av tråd maskinellt i både små och stora upplagor. 100 000 exemplar och uppåt är inte alls ovanligt. Etiketterna kommer i olika färger, en del trycks på tåliga plastfolier för att tåla smuts och väta, andra har skrivbara ytor så det är möjligt att göra skrivnoteringar.

– Vår produktion är helt automatiskt, inget manuellt arbete. Det är unikt i Sverige, säger han och tillägger att maskinerna är specialbyggda och klarar av att knyta etiketter, som minst 40 x 25 millimeter ända upp till A5-format.

Investerade i digitalpress

Bollnästryckeriet inledde 2020 med att slå till på fyrfärgsutskrifter med digitalpressen C6100 Bizhub Accurio press från Konica Minolta. Sedan tidigare hade de rutin på maskintillverkarens pressar Bizhub Press C1060 och C1070. Maskinen kan trycka på papper med en tjocklek upp till 400 gram per kvadratmeter vilket passar för bland annat etikettproduktionen. Det var också en viss enhet för färgstabilitet och passning av papperet som blev avgörande.

– En stor fördel är att den fungerar bra med IQ-enheten som ger kontroll och passning av papperets fram- och baksida och ger rätt storlek på tryckytan på arken. Det var något vi var tvungna att lägga ner mycket tid på tidigare. Det slipper vi nu. Den här maskinen är betydligt stabilare, säger Per Norin.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *