Epson tar större etiketter med bläck till marknaden

Tomas Blomberg, nordisk försäljningschef för Epsons affärsområde Business Systems gläds åt maskinsläppet som innebär att de nu kan erbjuda utskrifter av etiketter i åtta tum.

Epson breddar sitt ColorWorks-sortiment och bullar upp med en etikettskrivare i fyra olika utföranden riktade mot on demand-marknaden. Bläckstråleskrivarna lanseras med automatisk skärning och skalning av etiketter, och inte minst möjligheten att skriva ut i åtta tum.
– Här har vi tagit fram en skrivare i fyra olika lösningar, och med en peeler-lösning. Den enda som finns till det här priset. Det är något marknaden har frågat mycket efter, säger Tomas Blomberg.

Epson släpper en ny ColorWorks-linje anpassad för den kommersiella och den industriella marknaden för utskrifter på beställning. Tomas Blomberg, nordisk försäljningschef för Epsons affärsområde Business Systems berättar att när den redan befintliga etikettskrivaren C7500 kom så blev det ett ramaskri på marknaden, då de hade lyckats pressa priset från 200 000 kronor till cirka 80 000 kronor.

Epson ser efterfrågan på etiketter i åtta tum, exempelvis till industrin och kemikaliemarknaden. De nya bläckstråleskrivarna heter ColorWorks CW-C6000Ae, CW-C6000Pe, CW -C6500Ae och CW -C6500Pe

– Så alla ville ha C7500, men de skrek också efter åtta tums utskriftsbredd. Vi kunde inte leverera det då. När den här nu kommer som kostar mindre så tror vi att det kommer att bli en succé, säger Tomas Blomberg om den nya etikettsskrivaren som visades upp med fyra olika funktioner och utföranden på Labelexpo.

Efterfrågat på marknaden

Tidigare har Epson alltså haft några modeller som skriver ut i fyra tum. Tomas Blomberg säger att etiketter i åtta tum framför allt öppnar för industrin och kemikaliemarknaden, för att märka stora tunnor och liknande. Samtidigt ser de en efterfrågan på färgetiketter som ger en ökad visibilitet jämfört med svartvita utskrifter.

– Här har vi tagit fram en skrivare i fyra olika lösningar, och med en peeler-lösning. Den enda som finns till det här priset. Det är något marknaden har frågat mycket efter. Så det här kommer nog att fylla ett tomrum som är ganska stort, framför allt prismässigt så kommer det här vara väldigt intressant.

Tar bort ett produktionssteg

Peeler-funktionen (skalare), betyder att borttagandet av etiketten från dess bärpapper sker redan i maskinen efter utskriften. En bläckstråleskrivare med variabeldata som kan skriva ut och skala etiketter en i taget. En annan lösning kommer med automatisk skärning. Den finns också i fyra tum, för att skriva ut smalare etiketter.

Tomas Blomberg säger att Peeler-funktionen innebär att ett produktionssteg därmed försvinner. Tidigare var man tvungen att ta ur rullen och stoppa in den i en ny maskin.
– Man kan sätta in skrivaren i ett automatiserat flöde, där maskinen lyfter av och applicerar etiketten på exempelvis en kartonglåda, säger Tomas och tillägger att det handlar om att lösgöra etiketten. En applikator får man köpa till separat.

Etikettskrivaren SurePress var också en mässnyhet.

Olika material och format

I maskinen finns Epsons senaste printhuvuden PrecisionCore med variabel droppstorlek – samma som i de större maskinerna, men modifierade att passa den mindre skrivaren. Samtliga produkter har stöd för en mängd olika former, material och etikettstorlekar. Från 25,4 millimeter till 215,9 millimeter i mediabredd. Skrivarna är högupplösta och utrustade med ICC-profiler i drivrutinen.

Olika prisklasser

I ColorWorks-stallet har Epson sedan tidigare en C3500-maskin som kostar cirka 10 000 kronor. Det är den minsta i serien, anpassad för mindre företag med ett som skriver ut korta serier och mindre volymer av etiketter. På en högre nivå finns skrivaren C7500 som printar i fyra tum, riktad till bland annat de som skriver ut stora volymer i längre serier. Den ligger i en högre prisklass, 80 000 kronor.

– Nu kommer en maskin som har en utskriftshastighet som ligger ungefär mittemellan de andra. Riktpriser är cirka 20 000 kronor för den billigaste skrivaren i fyra tum, till ca 40 000 kronor för den andra som skriver ut i åtta tum, säger Tomas Blomberg.

De nya bläckstråleskrivarna heter ColorWorks CW-C6000Ae, CW -C6000Pe, CW -C6500Ae och CW -C6500Pe. De kommer att vara tillgängliga på marknaden i december 2019.

I montern visade Epson en vägginstallation skapad av etiketter som hade tryckts med Epsons nya SurePress- och ColorWorks-etikettskrivare.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: