Så släpper du loss kreativiteten

PUBLICERAD: 14 februari 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Tobias Degsell var en av talarna under Skandinaviens största grafiska mässa, Sign&Print Scandinavia, 5-7 februari.

Tobias Degsell har föreläst för företag som Apple, Samsung och Apple. Under årets upplaga av Sign&Print-mässan i Stockholm lyfte han frågan om hur vi ska arbeta för att frigöra vår kreativitet.

– Alla kan väl tänka utanför boxen och alla kan väl tänka annorlunda. Det är inte det som skapar kreativitet, säger Tobias Degsell.

Men hur frigör människor sin kreativitet? Enligt Tobias krävs det bland annat en hel del envishet för att kunna genomföra något komplicerat. Det är också viktigt att ha en vision, rätt kompetens, hårt arbete, en tydlig kommunikation och att vara respektlös.

– Respektlös är mitt favoritord. Vi måste bli respektlösa. Det är ett negativt laddat ord, och vi ska inte vara respektlösa mot andra människor – men mot andra människors idéer.

Har synat pristagare

I tankarna kring kreativitet har Tobias studerat och inspirerats av ett flertal tidigare Nobelpristagare. Det har visat sig att en hel del av dessa pristagare arbetar i grupper om 2–3 personer. Här handlar det inte om att sätta samman de smartaste personerna i en grupp – utan om olika personer som bidrar med olika perspektiv.

– För att frigöra kreativitet är det viktigt att vi inte arbetar med personer som liknar oss själva. Det är detta mångfald handlar om. Samarbete handlar också om att lita på varandra. Jag tror inte att människor kommer att kunna lita på 2000 personer, utan vi behöver mindre grupperingar, säger Tobias.

Mångfald frigör kreativitet
Googles huvudkontor är en plats som Tobias Degsell besökt flera gånger.

En plats som Tobias besökt många gånger är Googles huvudkontor. Det är ett kontor som de flesta kopplar samman med en häftig facilitet och, inte minst, att alla anställda serveras tårta varje fredag.

– Men det handlar inte om de färgglada cykelställen. Och tårtan är faktiskt inte så god. Google struntar i om du är tjej, kille eller icke-binär. För de vet att om du är där så är du begåvad och att ena gången är det en junior som kläcker en idé och nästa gång är det en senior.

Det är just det som Tobias vill poängtera. Att mångfalden är det som frigör vår kreativitet.

– Vad är det då som gör att Sverige är så framgångsrikt? frågar Tobias Degsell och hänvisar till en bild över Stockholms stad.

– Det är broarna som knyter samman öarna.

Om Tobias Degsell

Under många år arbetade Tobias som curator på Nobelmuseet i Stockholm och han har många exempel på hur den fria tanken lett till banbrytande upptäckter. Han har föreläst för stora företag som Apple, Samsung, Agfa, men också för universitet som till exempel Peking University, University of Zürich, IIT Delhi, och för organisationer som World Economic Forum samt en förening för särbegåvade barn.

Läs vidare

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Senaste nytt

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx