Omron inspirerade med AI-teknik

Flera företag och föreläsare bjöd på en heldag kring hur man förenklar system och gör dem smarta för att underlätta produktionen med AI-teknik.

Omron bjöd in till kundträff i Malmö. 145 anmälda från hela Norden kom för att lära sig mer om hur AI-teknik kan implementeras i produktionsflöden. Värdföretaget passade även på att visa upp det de beskriver som världens första styrsystem med AI-teknik.

På konferens- och eventanläggningen Luftkastellet i Malmö höll Omron en inspirationsdag 6 december för företagskunder. De inbjudna fick lyssna till föreläsare som avlöste varandra under hela dagen. I fokus stod möjligheterna inom AI-teknik (artificiell intelligens) på maskinnivå och hur man kan använda tekniken i olika typer av produktioner.

Komponenter, systemlösningar och automatiseringsprocesser sammanfattar företaget Omron som tog fasta på att för första gången anordna ett event som visar på tekniken bakom. I grunden handlar AI-teknik om hur man förenklar system och gör dem smarta för att underlätta produktionen. 145 personer var anmälda till eventet och Omrons försäljningschef Martin Brolin berättar att det är första första gången Omron bjuder in till ett kunskapsevent om just ämnet AI-teknik.

– Det är helt fabrikatsoberoende utan handlar istället om att hjälpa och stötta våra kunder med ny teknologi. Det här är något vi kommer bygga vidare på definitivt, säger Martin Brolin.

– AI är ett hett ämne och alla pratar om AI idag. Vi som företag pratar mycket om AI på maskinnivå, andra pratar om AI som molntjänster. Det här hänger ihop, men vi fokuserar på det här på maskinnivå. Om hur man kan använda det i fabriken och på ett helt annat sätt. Det är det jag tycker är lite unikt.

AI-tekniken väcker stor nyfikenhet bland företagets kunder.

– Man ser ju inte det, men så fort man presenterar och demonstrerar det, om vilka möjligheter det skapar, så väcker det intresse. Tittar man hur vi har byggt upp det så har vi AI-intelligensen i olika funktionsblock. Du radar helt enkelt upp vilka olika mätpunkter som du vill ha, på ett transportband, en servoaxel med mera beroende på vad du vill mäta.

Försäljningschef Martin Brolin vid flaskfyllningsmaskinen som visar upp möjligheterna med AI.

Den svarta ”burken” till höger är Omrons  PC-enhet och styrsystem för maskinautomation som innehåller AI-teknik.

Omron presenterade för ungefär en månad sedan vad de menar är världens första styrsystem med inbyggd AI-teknik – algoritmberäkning som kan appliceras på till exempel transportband eller fyllningsmaskiner. Tekniken, och den svarta boxen med implementerad AI-teknik visades upp med en flaskfyllningsmaskin plats i anslutning till talarscenen. Den svarta boxen är programmerad som ett vanligt styrsystem med en dator, men i den så finns det funktioner som mäter trögheten på själva transportbandet med flaskorna. Datorn lär sig efter en viss kalibrering att själv läsa av och uppnå ett normalläge för tröghetsmoment olika hastigheter och produkter, samt mäter och loggar ström, kvalitet, fyllningsgrad och så vidare. Den loggar alla kritiska moment.

– I vårt AI-CPU-styrsystem finns funktioner som göra att det är väldigt lätt att använda AI. Du skulle ju kunna programmera ihop allt själv, men här har du allting färdigt. Det är det som gör att det blir intelligent.

Fördelarna är många med tekniken, säger Brolin och utvecklar:

– Produktiviteten kommer öka, du får diagnostik på allting och du kommer att se avvikelser. I dag är det mycket produktionsstopp på linjerna, men det kommer minimeras i och med att maskinerna själva känner av avvikelserna. Sen kan man själv diskutera vad man gör med avvikelsen. Antingen optimerar man maskinen eller ger den ett larm. Det får man själv bestämma, men allt loggas.

– Vi är ett innovativt företag och därför måste vi förse våra kunder med ny teknologi. För teknologin går jättesnabbt och problemet för våra kunder är att hänga med. Det här eventet är en service vi ger till våra kunder så att de kan hänga med i utvecklingen av innovationer och ny teknologi på marknaden. Det är något som vi kommer fortsätta med.

Brolin säger att han inte tror vi kan föreställa oss riktigt om hur AI-tekniken kommer bli i framtiden. Mycket kommer förändras även då man bara blickar fem år framåt i tiden.

– Det är som någon här sa att det är nog som att jämföra tv-spel idag och jämföra med hur kass man tyckte det såg ut för fem år sedan. Grafiken i dag är en helt annan. Det är samma med maskiner och utvecklingen där. Det kommer gå väldigt snabbt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: