Så stiger priset på tryckplåtar

PUBLICERAD: 12 juni 2018
UPPDATERAD: 24 januari

Både Agfa Graphics och Kodak aviserar prishöjningar på sina offsetplåtar. Orsaken är att priset på aluminium, som tryckplåtarna oftast består av, når nya höjder.

Agfa Graphics meddelar att de gör prishöjningar på sina offsettryckplåtar. Priset höjs globalt med cirka 10 procent. Vissa prisskillnader kan förekomma beroende på regioner, marknader och avtal. Prishöjningarna kommer att införas direkt.

Agfa och Kodak aviserar prishöjningar på tryckplåtar.

– Stigande priser på aluminium, den största kostnadskomponenten i en tryckplåt, är den främsta orsaken till detta beslut, säger Stefaan Vanhooren, vd för Agfa Graphics som dock tillägger att det ökade reella återvinningsvärdet för förbrukade tryckplåtar gör att den aviserade prishöjningen inte nödvändigtvis kommer innebära större kostnader för företagets kunder.

Tidigare har även Kodak aviserat att priset på aluminium har ökat dramatiskt de senaste månaderna och att de höjer priset på sina offsetplåtar globalt med upp till 9 procent. De närmaste veckorna kommer de nya priserna kommuniceras ut till kunder och återförsäljare.

John O’Grady, vd för Kodaks affärsområde Print systems division:

– När aluminiumpriserna nu nått höjder som inte setts på flera år har det blivit nödvändigt att inleda en prisökning på tryckplåtar. Trots att Kodak har arbetat flitigt för att reducera sina egna kostnader för att minska aluminiumets påverkan, och samtidigt arbetat för hålla våra varumärkeslöften som leverantör av kvalitetsplåtar till industrin, så har differensen blivit för stor för att vi ska kunna klara av detta.

Läs vidare

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Heidelberg och Gallus uppgraderar digitala etikettlösningar

Heidelberg och deras dotterbolag Gallus kommer att visa en rad nya digitala lösningar på Labelexpo Europe 2023.
Gallus-at-labelexpo

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01