De börjar sälja snabb läckagetestare

PUBLICERAD: 11 maj 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Mocon Europe(tidigare Dansensor) presenterar läckagetestaren LeakProtego för Proreg Control som nu börjar sälja maskinen i Sverige. Från vänster: Proreg Controls Fredrik Agnestam och Mikael Sidmalm. Till höger Steen Andreasen på Mocon Europe.

Proreg Control lanserar den snabba läckagetestaren LeakProtego, som kan upptäcka mycket små läckagehål i förpackningar.

Proreg Control AB har marknadsfört läckagetestare i snart 30 år. Idag har företaget fyra modeller i sitt program som man kan kontrollera läckage med. Den senaste heter LeakProtego. Tillverkare är danska Dansensor som nyligen bytte namn till Mocon Europe A/S. Den nya läckagetestaren kan upptäcka mikroläckage på förpackningar ända ner till 50 mikron. Utrustningen är till för modifierad atmosfär i form av spårgasen koldioxid (CO2) för exempelvis livsmedels- och läkemedelsindustrin.

– Det finns andra läckagetestare på marknaden men ingen som kommer ner i så låga nivåer. Den kan upptäcka extremt små hål på produktförpackningen. Det gör den lämplig för såväl livsmedel- och läkemedelsförpackningar, säger försäljningschef Mikael Sidmalm.

Testningen går till så att förpackningen placeras i en kammare i vilken ett undertryck skapas. Detta medför att det skapas ett övertryck i förpackningen. Vid ett litet läckage pressas CO2-gas ut. Den förhöjda halten av CO2 registreras då av en mycket känslig optisk sensor. LeakProtego är speciellt lämplig för livsmedel- och läkemedelsproduktion. Sektorer där kraven är höga och där det inte får komma in luft i förpackningarna som påverkar produkterna negativt.

– Det är ingen komplicerad process att gå över till spårgasen koldioxid, om det inte redan används. Man kanske använder kväve idag för att få bort den vanliga atmosfären. Men att pytsa in lite koldioxid också är ingen stor förändring, säger Mikael Sidmalm

Vid full kapacitet kan maskinen utföra 96 tester i minuten.

Den nya maskinmodellen är moduluppbyggd. Varje modul klarar att utföra tolv läckagetester i minuten. Vid full kapacitet kan den utföra 96 tester i minuten.

Mikael Sidmalm säger att täthetskontroller med modifierad atmosfär är en växande marknad och en förutsättning för att garantera att produkterna konserveras för att hålla betydligt längre. Förr förlitade man sig mer på att göra enstaka stickprovskontroller. Nu kan allt i produktionen kontrolleras automatiskt.

– Jag tror att i och med att produktionen blir allt mer automatiserad så kommer det här med automatiska läckagesystem bli mera vanligt och kvaliteten bli betydligt högre.

Mikael upplever även att kraven på täthetskontroller blir allt högre. Ett litet hål i förpackningen kan skapa vanlig atmosfär på bara ett dygn, vilket då naturligtvis förkortar hållbarheten radikalt.

– I dag talas det mycket om matsvinn. Därför blir det viktigt att producenterna kontrollerar att deras produktion håller måttet och inte fallerar. Jag har pratat med flera livsmedelsproducenter och man pratar idag om att man inte ska ha så mycket svinn och att livsmedel inte ska kastas. Det är mycket mat som slängs idag för att konsumenterna inte äter upp det på grund av att den blir gammal och dålig. En del beror naturligtvis också på läckage.

– Jag tror det här bara är toppen på isberget, påtalar Mikael och fortsätter:

– Fördelen med utrustningen är att företagen själva kan kontrollera att de levererar täta produkter. På så sätt får de mer kontroll på sin egen kvalité. Idag är det väldigt få tillverkare som egentligen vet om deras förpackningar håller måttet när det gäller täthet.

– I och med att företag allt mer minskar ner på personal och förlitar sig på automatiska processer så kan ett seriefel göra att det får mycket stora konsekvenser. Kvalité kostar men att inte ha kvalité kostar betydligt mer och kan bli ödesdigert för företaget och deras kunder.

LeakProtego installerades hos en tillverkare av livsmedel i Italien för att provas i drift. Företaget jämförde olika system men bestämde sig för att satsa på LeakProtego tack vare de mycket goda resultaten. Proreg Control lanserar utrustningen med start i april för marknaden i Sverige.

Proreg Control AB är ett familjeföretag baserat i södra Stockholm som specialiserar sig på olika typer av mätinstrument för industri- och laboratoriebruk. Planer finns på att expandera, exempelvis att förlägga delar av service och försäljning till södra Sverige.

– Det finns många företag i södra Sverige inom förpackningsbranschen och vi har planer på att jobba ihop med ett annat företag säger Mikael utan att bli mer konkret än så.

– Det här med täthetskontroll är en liten nisch inom livsmedelsproduktion, för att vi ska växa mycket så krävs att vi ägnar oss åt andra saker också och inte bara modifierad atmosfär.

 

Läs vidare

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Trepak vidareutvecklar sina fyllnings- och kapsyleringsmaskiner

Malmöbaserade Trepak, som tillverkare fyllnings- och kapsyleringsmaskiner, presenterar nu två nyutvecklingar.
Trepakx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy