Åsa motar bort syret i förpackningen

Åsa Nyflött, forskare i kemiteknik, har presenterat en ny avhandling om hur man hindrar syre att komma in i livsmedelsförpackningar.

Åsa Nyflött, forskare i kemiteknik har presenterat en ny avhandling.

– Det kommer ta tid att helt fasa ut aluminium och dagens plaster, det kommer ske i små steg men med tiden kommer vi att ha miljövänligare livsmedelsförpackningar i nya material, säger Åsa Nyflött, forskare i kemiteknik som presenterat en ny avhandling om hur man kan hindra syre från att komma in i förpackningen. Hon säger att i detta forskningsfält ligger fokus på att hitta alternativa barriärer, det vill säga skydd mot gaser, fett och fukt som kan förstöra maten. Syret i luften kan exempelvis förstöra maten, ett exempel är att syre får fett att härskna, vilket gör att det smakar illa och även kan vara skadligt att äta.

Att mota syret i grind, med så kallade barriärer, och inte låta det komma in i förpackningen är en avgörande egenskap för nya hållbara förpackningar.

– Både maten och förpackningen måste skyddas. Maten måste skyddas för att inte bli förstörd och därmed minimera spill av mat på grund av transportskador. Förpackningen måste i en del fall skyddas från maten för att inte förstöras och även från mekanisk påverkan.

Aluminium och plast måste ersättas för att minska miljöpåverkan med nya miljövänligare material. Än så länge har dessa ersättningsmaterial svårt att konkurrera då de i en del fall tar upp fukt alldeles för lätt.

Nyflötts forskning genomförs vid Karlstads universitet inom VIPP, Forskarskolan för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter. Finansiärer är Stora Enso, KK-stiftelsen och Karlstads universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med komplexa former av förpackning och andra trycksaker. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

Digitalt förpackningsflöde för korta serier

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Besök hos Fiskeby: Förpackningar på returfibrer ett bra miljöval

Med alla plastlarm och skogen som alla drar i, är det då inte bra att veta att det finns tillverkare av förpackningskartong i Sverige som är gjord på 100 procent returfibrer? Fiskeby Board AB utanför Norrköping är den enda tillverkaren i Skandinavien och som dessutom kan separera fibrerna från plastbeläggningen i exempelvis mjölkförpackningar.

Publicerat av: